Taxes a l’esport català?

En la reunió d’avui, el govern ha aprovat el nou decret que modifica la pròrroga pressupostària per adaptar-la a l’objectiu de dèficit de l’1,2% que ha fixat l’executiu espanyol per a les comunitats. És a dir, ara com ara, seguim sense uns pressupostos aprovats pel 2013.

 I això a què  treu cap? Doncs a què fa mesos que vivim amb uns pressupostos prorrogats i què, pel que sembla, l’aprovació dels nous va per llarg. No obstant, segur que s’hi està treballant. I d’aquí el comentari que segueix.

 Ens ha arribat el rumor que es volen imposar taxes per determinades actuacions que es facin al Registre d’entitats esportives.

Però, què és una taxa? Doncs, com diu la seva norma reguladora a Catalunya, el Decret Legislatiu 3/2008, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya, és un tribut (com també ho són els impostos i les contribucions especials) el fet imposable del qual és la utilització del domini públic i la prestació de serveis o la realització d’activitats en règim de dret públic que es refereixin, afectin o beneficiïn de manera particular els subjectes passius quan concorri qualsevol de les causes següents:

 a)       Si no són de sol·licitud o de recepció voluntària pels administrats, sense que s’hi considerin les imposades per disposicions o si els béns, els serveis o les activitats requerits són imprescindibles per a la vida privada o social de qui la sol·licita.

b)       Si no són prestats o exercits pel sector privat.

 Les taxes han d’estar creades per Llei.

 En seu de l’esport està prevista la de la utilització de la cambra hipobàrica de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya.

 En l’àmbit de les entitats sense afany de lucre, com són les esportives llevat les SAE, ja estan regulades algunes taxes pels serveis prestats per la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques, com són la inscripció d’associacions o fundacions, les modificacions d’estatuts, del patronat, les fusions, escissions i extincions, les modificacions de juntes directives, emissió de certificats, etc.

 Doncs bé, per fets imposables anàlogues als esmentats, sembla que està en la ment de l’executiu, i ja veurem del legislatiu, l’establiment d’aquestes taxes. Si això fos així, quan inscrivim un club esportiu, en modifiquem els estatuts o la junta directiva, etc, haurem de pagar la taxa pel servei que ens presti, en aquest cas, el Registre d’entitats esportives.  El mateix succeiria per les Federacions.

 No estem parlant de grans dispendis, la més alta d’entitats jurídiques no arriba als 50 €, però en aquesta època en què les federacions i els clubs esportius estan, com bona part de la població, fent mans i ajuda per tirar endavant, de ben segur que aixecaran la veu.

 Esperem esdeveniments.

Puedes seguir cualquier respuesta a esta entrada mediante el canal RSS 2.0. Puedes dejar un comentario o enviar un trackback desde tu propio sitio.

Deixa un comentari

XHTML: Puedes usar las siguientes etiquetas: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>